over alterfin

laten we samen investeren in duurzame ontwikkeling

Sinds 1994 financiert Alterfin de ontwikkeling van sociale ondernemingen over heel de wereld. Zo creëren we duurzame inkomsten voor de meest kwetsbaren. We doen dit niet alleen, maar kunnen rekenen op de financiële steun van onze meer dan 6.000 vennoten. Dankzij hen bieden we meer dan 4 miljoen gezinnen een waardig leven en brengen we tegelijk een positieve impact teweeg voor onze planeet.

wie zijn wij?

Alterfin is een sociale coöperatie van Belgische bodem. Wij geven iedereen de mogelijkheid om zijn geld te investeren op een sociaal, economisch en ecologisch verantwoorde manier. Vandaag beschikt Alterfin over een kapitaal van 70 miljoen euro dankzij:

6 000
individuele vennoten
200
organisaties en bedrijven

Hoe gaan wij te werk?

We investeren het geld van onze vennoten in de toekenning van kredieten aan twee types organisaties. Zij helpen de meest kwetsbaren in de ontwikkeling van hun economische activiteit:

microfinancieringsinstellingen
organisaties actief in duurzame familiale landbouw
Waarom microfinancieringsinstellingen?

Microfinancieringsinstellingen zitten ingebed in het hart van lokale gemeenschappen en zijn essentieel voor duurzame ontwikkeling. Ze bieden leningen, verzekeringen en spaarformules aan op maat van micro-ondernemers die hun activiteit willen uitbouwen. Dat doen ze op plaatsen waar de traditionele bankcircuits niet aanwezig zijn of geen diensten aanbieden die aangepast zijn aan hun noden.


Waarom organisaties actief in duurzame familiale landbouw?

Of het nu gaat om coöperaties of om kleine en middelgrote landbouwbedrijven, deze organisaties creëren stabiele afzetmarkten voor de producten van landbouwers en bieden hen bijkomende ondersteuning. Ze stimuleren jobcreatie in landbouweconomieën en helpen de producenten om hun inkomsten te verhogen, aan duurzame landbouw te doen en zich te wapenen tegen klimaatveranderingen.


Door onze partners leningen toe te kennen, verveelvoudigen we onze middelen en ondersteunen we meerdere projecten. Zodra de partner haar lening heeft terugbetaald, investeren we het geld weer in een ander project. Zo creëren we een opwaartse spiraal die onze impact op het terrein vergroot.  

In welke landen zijn we actief?

Ons actieterrein spitst zich toe op lage-en middeninkomenslanden in Afrika, Latijns-Amerika en Azië. We investeren op die plekken waar we een verschil kunnen maken en richten ons vooral op gebieden waar de toegang tot financiële middelen beperkt blijft.

ons team

We zijn een internationaal team van meer dan 35 mensen met meer dan 15 verschillende nationaliteiten, verspreid over 4 continenten.

Maak kennis met onze medewerkers

ontdek wat we doen in 90 seconden

doe mee en maak het verschil

word vennoot

benieuwd naar meer?

Onze impact

Wij zetten verandering in gang. Met onze investeringen helpen we de meest kwetsbaren een waardig inkomen te verdienen en dragen we bij aan een beter milieu. Zo creëren we een duurzame wereld.

Waarom investeren?

Investeren met Alterfin, dat is ervoor zorgen dat elke euro telt. Aansluiten is heel eenvoudig: je kan al vennoot worden met 62,5 euro (250 euro voor vzw's en ondernemingen).

RAADPLEEG DE INFORMATIENOTA

Investeren in coöperatieve aandelen van Alterfin houdt risico’s in. De investeerder loopt het risico de belegging gedeeltelijk of helemaal te verliezen. Raadpleeg de informatienota voordat je investeert.

Niet de info gevonden die je zocht?

Neem een kijkje bij onze FAQ of contacteer ons.