Het Alterfin Garantiefonds

onze partners versterken voor meer impact

In 2000 hebben we de vzw Alterfin Garantiefonds opgericht. De doelstelling? Meer aanbieden dan alleen financiering en onze partners de extra ondersteuning geven die ze nodig hebben voor hun ontwikkeling.

de missie van het fonds

Alterfin investeert in de ondersteuning van partners die geen of weinig toegang hebben tot de traditionele financiële sector omdat ze als te risicovol worden beschouwd. Om zich verder te kunnen ontwikkelen en hun sociale en milieu-impact te maximaliseren, hebben ze meer steun nodig dan enkel financiering.

Met het Alterfin Garantiefonds breiden we onze diensten uit: we moedigen de langetermijn-groei van onze partners aan en helpen hen het vertrouwen van andere partijen (investeerders, financieringsinstellingen, kopers, ...) te winnen.

Het Alterfin Garantiefonds wordt gefinancierd door giften van particulieren en instellingen. Het beschikt momenteel over ongeveer 2 miljoen euro.

doe een gift

Dankzij onze samenwerking met de Koning Boudewijnstichting genieten giften aan het Alterfin Garantiefonds van een belastingvermindering van 45%.

ik doe een gift

onze toegevoegde waarde

1. Een garantie voor wie uitgesloten wordt van het financiële systeem

Heel wat van onze partners hebben het potentieel om een sterke sociale en milieu-impact teweeg te brengen, maar kunnen nog niet voldoende financiële en/of operationele prestaties voorleggen. Het Alterfin Garantiefonds kent garanties toe om het risicoprofiel van onze partners op te krikken. Zo kunnen we hen een lening aanbieden tegen betere voorwaarden. Dankzij deze aangepaste financiering kunnen de organisaties dan verder groeien en hun prestaties verbeteren.

2. Dekking tegen wisselkoersrisico's voor kleinere partners

Via het Alterfin Garantiefonds bieden we een dekking tegen wisselkoersrisico's aan voor financieringen in lokale valuta. De financiële noden van onze allerkleinste partners zijn te beperkt om toegang te krijgen tot het traditionele aanbod van dekkingen. Dankzij onze interventie kunnen we hen de leningen die ze nodig hebben in lokale munteenheden aanbieden zonder henzelf of Alterfin bloot te stellen aan wisselkoersrisico's.

3. Technische assistentie om de vaardigheden van onze partners te versterken

Het Alterfin Garantiefonds beschikt ten slotte nog over een laatste tool om de impact van onze acties te versterken: de financiering van technische assistentie om de bestuurlijke, financiële, operationele, sociale en milieuprestaties van onze partners te verbeteren.

NIET DE INFO GEVONDEN DIE JE ZOCHT?

Neem een kijkje bij onze FAQ of contacteer ons.