Ontdek onze partner Financiera FDL in Nicaragua, waarmee we al sinds 2015 samenwerken.
Ontdek onze partner Financiera FDL in Nicaragua, waarmee we al sinds 2015 samenwerken.
Hun innovatieve microfinancieringsprogramma’s en initiatieven in technische assistentie tonen aan hoe de bescherming van onze planeet en het verlichten van armoede hand in hand kunnen, en moeten, gaan. Het is de enige manier waarop we aan blijvende weerbaarheid tegen klimaatverandering kunnen bouwen. Dit is ook exact wat we met onze nieuwe milieustrategie willen bereiken, voor al onze partners en hun eindbegunstigden.
De laatste tien jaar speelde Alterfin, via financiële steun, een belangrijke rol in de groei van FFDL. Onze partner groeide namelijk in enkele decennia uit tot één van de grootste instellingen en referenties qua microfinanciering op het Centraal-Amerikaanse platteland.
Hun sterke groei toont aan wat we bij Alterfin al langer weten:
Microfinanciering is een krachtige tool voor het stimuleren van financiële inclusie, zeker in landelijke gebieden wereldwijd, waar de toegang tot bankdiensten enorm beperkt is.
FFDL ondersteunt individuen, in het bijzonder vrouwen – meer dan 50% van hun cliënteel – en kleinschalige landbouwers – meerdan 70% van hun cliënteel – door toegang te verlenen tot leningen, spaarrekeningenen verzekeringsdiensten.
Maar hun impact reikt verder dan louter financiële diensten. Onze partner is ook toegewijd aan het ondersteunen van haar producenten door middel van niet-financiële diensten, zoals technische assistentie, en bevordert een duurzame toekomst voor het land.
Door ondernemerschap mogelijk te maken en kleine bedrijfjes en landbouw te ondersteunen, werkt FFDL als katalysator voor het verlichten van armoede, het bevorderen van economische groei, het opbouwen van weerbaarheid tegen klimaatverandering en het versterken van gemeenschappen in Nicaragua.
Al van bij de start is technische assistentie een centraal onderdeel van FFDL’s activiteiten.
Financiera FDL ontkiemde vanuit een klein microkrediet programma dat in 1989 op poten werd gezet door hetAgricultural Research and Investigation Institute van de voormalige Centraal-Amerikaanse Universiteit, UCA. Het programma dat oorspronkelijk werd ontworpen om producenten financieel en technisch te ondersteunen, bewees al snel duurzaam en succesvol te zijn.
Gebaseerd op dit succes, werd het microkredietprogramma omgevormd tot het lokale ontwikkelingsfonds FDL. Met de steun van verschillende internationale partners, waaronder Alterfin, transformeerde FDL in 2016 tot een gereguleerde financiële onderneming: Financiera FDL.
Deze stapsgewijze ontwikkeling en haar lange geschiedenis benadrukken de uitgebreide kennis van FFDL over de producenten waar zij mee samenwerken en de landbouwpraktijken in de regio.
Een voorbeeld hiervan vindt plaats tijdens de roestplaag die in 2013 de koffieplantages van duizenden landbouwers aantastte. FDL bood toen technische assistentie aan 3.500 producenten om de berokkende schade te herstellen door middel van de juiste bemesting, schaduwbeheer en het aanbrengen van fungiciden in de plantages.
Met hun combinatie van financiële en technische ondersteuning, toont FFDL aan hoe de microfinancieringssector actief kan bijdragen aan het opbouwen van veerkracht tegen klimaatverandering en de bescherming van de planeet.
Hoe FFDL zo’n positieve impact creëert? Laat ons twee van hun initiatieven belichten: hun EcoMicro Programma en hun Green Programma.
Het programma werd zo’n tien jaar geleden gelanceerd om ervoor te zorgen dat gemeenschappen zich kunnen aanpassen aan de gevolgen van de klimaatverandering.
Dankzij eencombinatie van financiële en technische assistentie, konden 230 producenten schone energieoplossingen omarmen en klimaat bestendige landbouwmethoden invoeren.
Het EcoMicro Programma richtte zich voornamelijk op het introduceren en bevorderen van:
Nicaragua’s landschap wordt gekarakteriseerd door verschillende vormen van landgebruik. Hierdoor blijft de hevige concurrentie, die gedreven wordt door speculatie en verhuur, ontbossing en landdegradatie inde hand werken. De oplossing? Agrobosbouw biedt alvast een veelbelovende uitweg.
Deze dynamische en duurzame landbouwmethode maakt zoveel mogelijk gebruik van natuurlijke processen en combineert bomen of struiken en gewassen en/of vee op hetzelfde stuk land.
Dit ondersteunt niet enkel het milieu, maar voorziet landbouwers ook van een extra inkomen door gewasdiversificatie. Dit verbetert uiteindelijk de levensomstandigheden van de plattelandsgemeenschappen.
Dankzij de promotie van agrobosbouw onder haar landbouwcliënteel, helpt FFDL de weerbaarheid tegen klimaatverandering te vergroten, de bodem te beschermen, de biodiversiteit te verbeteren en landschappen te herstellen. Zo draagt FFDL bij aan een duurzame toekomst voor haar medemensen in Nicaragua.
Deze systemen werden ontworpen om regenwater efficiënt op te vangen, op te slaan, en te distribueren voor landbouwgebruik. Ze zijn van onmiskenbaar belang wanneer we waterschaarste willen aanpakken. De voordelen reiken echter veel verder dan enkel het tegengaan van waterschaarste, bijvoorbeeld:
Deze voordelen tonen aan hoe regenwateropvang ook een sleutelelement is voor het duurzaam managen van onze grondstoffen.
FFDL gaat nog een stapje verder. Ze begeleiden hun landbouwklanten bij de opvang van regenwater, maar helpen hen ook om deze kostbare hulpbron op een verstandige en duurzame manier in te zetten.
Door efficiënte irrigatiesystemen te gebruiken, zoals lagedruk- of druppelirrigatie, verminderen ze actief het waterverbruik en voorkomen ze bodemerosie. Zo spelen ze een bepalende rol in het opbouwen van weerbaarheid tegen klimaatverandering voor hun klanten.
De voordelen van dit programma waren niet enkel zichtbaar op vlak van milieu, maar werden ook gevoeld binnen de lokale gemeenschappen. Hoezo?
Doordat water en land efficiënter werden ingezet:
Deze resultaten hebben dus samen bijgedragen aan het verminderen van voedselonzekerheid en hebben de lokale gemeenschappen minder economisch kwetsbaar gemaakt dankzij de inkomensstromen van nieuwe waardeketens.
In de belangrijke strijd van Nicaragua tegenontbossing, die voornamelijk veroorzaakt wordt door veeteelt en illegale veehouderij, bieden de vooruitstrevende plannen van onze partner hoop.
Tussen 1983 en 2015 verloor Nicaragua meer dan 50% van haar bosbedekking, terwijl het aantal graslanden meer dan verdubbelde. Een groot deel van deze uitbreiding tastte beschermde gebieden en inheemse leefgebieden aan, wat onmisbare ecosystemen in gevaar brengt.
Hier wordt FFDL’s vastberaden inzet voor de bescherming van onze planeet opnieuw duidelijk, zeker wanneer ze hun Green Programme binnenkort lanceren.
Het nieuwe programma richt zich op het ondersteunen van 1.350 producenten in de buurt van de Bosawás- en Indio Maís biosfeerreservaten. Deze gebieden bevinden zich in het tropisch regenwoud en staan bekend om hun uitzonderlijke biodiversiteit en rijke ecosystemen. Door duurzame veeteelt te promoten, bestrijdt het initiatief de ontbossing en de verwoestende gevolgen ervan, zoals verlies van biodiversiteit, bodemerosie en verlies van aquatische systemen.
Naast het behouden van deze kostbare ecosystemen, richt het programma zich ook op het verbeteren van de productiviteit aan de hand van duurzame landbouwmethoden en klimaat-slimme oplossingen. Zo kunnen producenten grotere economische voordelen behalen, terwijl ze tegelijkertijd het milieu beschermen.
Financiera FDL toont aan hoe lokale initiatieven, met de juiste ondersteuning, de ecologische druk[AP1] verlichten en bijdragen aan de lopende inspanningenvoor de bescherming vanonze planeet.
Onze steun maakt het voor partners zoals FFDL mogelijk om tools en ondersteuning te bieden aan hun klanten. Zo blijven zij grenzen verleggen en positieve ecologische impact realiseren op onze planeet en de gemeenschappen die ze huist.
Doe nog tot en met 31 januari 2025 mee aan onze 'Samen Sterker' campagne om mee aan weerbaarheid tegen klimaatverandering te bouwen. Tijdens de campagne geniet je van fiscale voordelen en Oxfam cadeaubonnen wanneer je ethisch investeert met Alterfin.
FAQ description
Neem een kijkje bij onze FAQ of contacteer ons.