Informatie over duurzaamheid

De Verordening EU/2019/2088 van 27 november 2019 betreffende informatieverschaffing over duurzaamheid in de financiëledienstensector (hierna de "SFDR") bevat vereisten inzake informatieverstrekking over duurzaamheid voor een breed scala aan financiële marktdeelnemers, financiële adviseurs en financiële producten. De richtlijn is vastgesteld om zowel de transparantie van duurzame beleggingsproducten als de vergelijkbaarheid van de informatie voor eindbeleggers te verbeteren en greenwashing te voorkomen.

Deze verklaring bevat duurzaamheidsgerelateerde informatie overeenkomstig de SFDR met betrekking tot de rol van Alterfin CV ("Alterfin") als beheerder van alternatieve beleggingsinstellingen ("abi") en met betrekking tot het door haar beheerde alternatieve beleggingsfonds (het "Fonds").

Alterfin heeft een milieu- en sociaal beleid ("E&S") ingevoerd dat op deze website is gepubliceerd. Het beleid beschrijft hoe E&S risico's worden overwogen in het investeringsproces van Alterfin, zowel in de due diligence fase als in de daaropvolgende fasen zoals de monitoring en de vernieuwing van investeringen.

Artikel 3 SFDR - Aanpak van duurzaamheidsrisico's door Alterfin

Alterfin heeft vastgesteld dat het in zijn investeringsproces geen rekening houdt met duurzaamheidsrisico's zoals die in de SFDR zijn gedefinieerd. Als alternatief heeft Alterfin echter een duidelijk beleid en procedure die rekening houden met duurzaamheids-/E&S-risico's die afgestemd zijn op de uitvoering van haar opdracht; hoewel niet volledig afgestemd op de "Principal Adverse Impacts on Sustainability" ("PAIS") factoren van investeringsbeslissingen zoals bepaald in de SFDR, aangezien deze laatste niet volledig relevant zijn voor Alterfin. Bovendien gelooft Alterfin dat een dergelijk verslag in dit stadium niet volledig haalbaar is gezien de omvang en de reikwijdte van haar activiteiten.

Artikel 4 SFDR - Geen inaanmerkingneming van PAIS-factoren

Artikel 4 van de SFDR voorziet in een kader dat gericht is op transparantie over eventuele PAIS-factoren van investeringsbeslissingen zoals omschreven in de SFDR. Het verplicht Alterfin ertoe een "comply or explain"-besluit te nemen over de vraag of zij bij haar investeringsbeslissingen rekening houdt met PAIS-factoren overeenkomstig de specifieke regeling die in de SFDR is uiteengezet.

Alterfin heeft ervoor gekozen die regeling niet na te leven, zowel in haar rol als abi-beheerder als met betrekking tot het Fonds.

Alterfin opereert namelijk als een 'missing middle'-investeerder die vaak kleinere investeringen doet dan de traditionele abi's of impactinvesteerders. De microfinancieringsinstellingen en kleine en middelgrote landbouwbedrijven waarin zij investeert, zijn gevestigd in ontwikkelingslanden, waaronder landen die kwetsbaar zijn en door conflicten worden getroffen, en veel van deze bedrijven zijn kleinschalig. Zij zijn niet in staat de relevante gegevens te verstrekken die nauwkeurig genoeg zijn om te voldoen aan de verslagleggingsvereisten inzake de PAIS-factoren. Bovendien zou de integratie van de verslagleggingsvereisten voor de PAIS-factoren op het niveau van Alterfin hoge kosten met zich meebrengen en extra middelen vergen om de nodige gegevens te verzamelen.

Niettemin is Alterfins’ voornemen deze kwestie te blijven volgen in het kader van haar lopende alomvattende E&S-beoordelingen. Alterfin zal haar standpunt herzien indien de beschikbaarheid van relevante gegevens toeneemt om een nauwkeurig verslag over de PASI-indicatoren zoals gedefinieerd door de SFDR mogelijk te maken, en wanneer er voldoende middelen beschikbaar zijn om een dergelijke rapportage uit te voeren.

Het is belangrijk te weten dat, zoals uiteengezet in het E&S Risicobeleid van Alterfin, er robuuste maatregelen bestaan om duurzaamheid te garanderen in overeenstemming met de missie van Alterfin:

(a) Screening op negatieve risico's: Alterfin gebruikt een duidelijke en welomschreven lijst van uitgesloten activiteiten (de "Uitsluitingslijst"), afgestemd op de normen van de International Finance Corporation ("IFC"). Elke partner die activiteiten uitvoert die in strijd zijn met deze Uitsluitingslijst komt niet in aanmerking voor investering en alle bestaande investeerders zijn contractueel verplicht de Uitsluitingslijst na te leven. Dit vormt een eerste verdedigingslinie tegen E&S-risico's.

(b) Verbeterde negatieve en positieve screening: Als tweede verdedigingslinie heeft Alterfin een aangepaste tool ontwikkeld genaamd Alterfin Environmental and Social Impact Rater ("AESIR") die de E&S risico's relevant voor de sector en de positieve impact van elke potentiële investering verder analyseert. De AESIR wordt gebruikt in de due diligence fase en informeert alle investeringsbesluitvormers van Alterfin. De positieve screening voor het creëren van milieu- en/of sociale impact wordt verder aangevuld met jaarlijkse case studies over geselecteerde partners waarbij de evaluatie plaatsvindt op het niveau van de partner en de eindbegunstigde.

(c) Betrokkenheid: Alterfin gebruikt de AESIR due diligence beoordelingen en case studies om in gesprek te gaan met partners en een verbeteringsplan op te stellen waar relevant en per geval. Bovendien stelt de AESIR Alterfin in staat om bij elke volgende verlenging van een lening de vooruitgang op het gebied van milieu, gezondheid en veiligheid te volgen.

(d) Internationale normen: De AESIR integreert internationale normen die relevant zijn voor de investeringen en de sector van de activiteiten. Daartoe behoren de prestatienormen van de IFC, de milieu- en sociale normen van de Voedsel- en Landbouworganisatie (FAO) en de universele normen voor sociale prestaties (USSPM) van de Social Performance Task Force (SPTF).

Als u meer wilt weten over hoe Alterfin de impact meet en beheert, raadpleeg de pagina "Onze impact" op deze website.

Artikel 5 SFDR - Beloningsbeleid

Alterfin is van plan in de komende maanden een beloningsbeleid (het "Beleid") op te stellen. Het beleid zal gebaseerd zijn op de beginselen van eerlijkheid en zal van toepassing zijn op alle werknemers en consultants van Alterfin op basis van hun vaardigheden, ervaring en verantwoordelijkheden en zal ervoor zorgen dat de belangen van alle betrokkenen op één lijn liggen. Het beleid wordt ontwikkeld om de missie, visie, waarden en langetermijnbelangen van Alterfin te ondersteunen en het menselijk kapitaal te beschermen en te valoriseren. De andere belangrijke beginselen van het beleid omvatten het bevorderen van een passende risicocultuur, gendergelijkheid en transparantie en zullen de toepasselijke wet- en regelgeving naleven.

De beloning van werknemers is momenteel opgesplitst in verschillende vaste en variabele beloningscomponenten en een bonus op basis van te behalen resultaten. Het kader voor prestatiebeheer en beloning dat met het beleid wordt beoogd, zal zodanig worden opgezet dat een doeltreffend risicobeheer (inclusief risico's op het gebied van milieu en gezondheid) en de afstemming op de beleggingsdoelstellingen worden bevorderd.