event

Week van de Fair Trade

Dit jaar vindt de Week van de Fair Trade plaats van 5 tot 15 oktober. Zoals u waarschijnlijk wel weet, staan de fairtradewaarden al sinds onze oprichting in 1994 centraal in alles wat we doen. Vandaag bezit twee derde van onze partners in de landbouwsector een fairtradecertificaat.

event

Week van de Fair Trade

Dit jaar vindt de Week van de Fair Trade plaats van 5 tot 15 oktober. Zoals u waarschijnlijk wel weet, staan de fairtradewaarden al sinds onze oprichting in 1994 centraal in alles wat we doen. Vandaag bezit twee derde van onze partners in de landbouwsector een fairtradecertificaat.

Een duurzaam toekomstperspectief

We leggen heel bewust het accent op fair trade, omdat het een zeer doeltreffende hefboom is om de levenskwaliteit van kleine producenten te verbeteren. De kern van het fairtrademechanisme? De gegarandeerde minimumprijs die onze partners met hun kopers onderhandelen: “Wereldwijd worden kleinschalige koffieproducenten nu al vier jaar lang enorm getroffen door de lage koffieprijzen op de beurs. Velen van hen gaan failliet en komen in de armoede terecht”, aldus Yannick Lamezec, technisch adviseur van de Laotiaanse coöperatie CPC. “Onze producenten daarentegen kunnen rekenen op een vaste minimumprijs voor hun koffiebonen en genieten dus ondanks de moeilijke situatie van een comfortabel inkomen.”

Daarnaast betalen de eindafnemers elk jaar een premie uit, die de coöperatie en de producenten onder elkaar verdelen: “Met die premie konden we bijvoorbeeld nieuwe koffieplanten verstrekken aan de producenten, maar ook fruitbomen om hun productie te diversifiëren. Daarnaast hebben we de drooginstallaties en productiefaciliteiten verbeterd en nieuw gereedschap aangeschaft”, zegt Francisco González, CEO van ECEG, een coöperatie van koffieproducenten in Guatemala. “We investeren ook in de gemeenschap. Zo hebben we boeken ingezameld voor drie plaatselijke bibliotheken en een computer aangekocht om de collecties en uitleningen beter te beheren.”

Koffieproducentenvan ECEG Guatemala, partner van Alterfin en fair trade gecertificeerde organisatie

Wat met niet-gecertificeerde partners?

Een op de drie partners is niet gecertificeerd. “Daar zijn twee redenen voor. Enerzijds hebben sommige partners geen toegang tot certificering, omdat hun product gewoonweg niet op de lijst van certificeerbare producten staat”, verheldert Alex Tack, investment manager bij Alterfin, tijdens ons laatste webinar. “Het moet ook gezegd worden dat de kosten van deze certificering niet min zijn. Naast de prijs van het certificaat – 4.200 euro – is er ook nog het werk van de medewerkers die bij de certificering betrokken zijn.”

Hier maakt ook onze afdeling technische assistentie deel van uit. Wij ondersteunen partners tijdens het certificeringsproces, wat de drempel om toe te treden verlaagt en de boeren kostbare tijd bespaart. Daarnaast biedt Alterfin ook organisatorische en commerciële ondersteuning. “We kennen de sectoren waarin we actief zijn maar al te goed. We kunnen onze partners dus helpen om de juiste beslissingen te nemen voor een betere bedrijfsvoering”, aldus Bernard Ornilla, investment manager bij Alterfin. “We zoeken ook actief mee naar kopers die bereid zijn zich op lange
termijn te engageren tegen gunstige voorwaarden. We weten namelijk dat dat een positieve impact heeft op het dagelijks leven van kleinschalige producenten.”

Steun eerlijke handel!

Een kleine waarschuwing: “In 2019 werd slechts 40% van de fairtradekoffie daadwerkelijk tegen eerlijke marktvoorwaarden verkocht”, meldt Alex tijdens ons webinar. “De vraag naar fairtradeproducten is nog steeds te klein.” En hier kunt u mee het verschil maken. “Als we allemaal wat vaker kiezen voor fairtradeproducten tijdens het winkelen, dan lopen de winkelrekken sneller leeg”, legt Bernard uit. “De supermarkten geven die informatie dan door aan hun leveranciers, waardoor de vraag naar fairtradeproducten effectief stijgt.” De wereld veranderen is een gezamenlijke inspanning waarbij iedereen een rol kan spelen.

Zelf dragen wij ons steentje bij door definanciering van fairtrade-organisaties,maar we consumeren ook – net als u –fairtradeproducten op kantoor.

No items found.

Doe mee en maak het verschil

Word vennoot

getuigenissen

No items found.
No items found.

meer updates

FAQ title

FAQ description

No items found.

NIET DE INFO GEVONDEN DIE JE ZOCHT?

Neem een kijkje bij onze FAQ of contacteer ons.