Ontdek onze de prestatie van de portefeuille en de financiële resultaten voor het derde kwartaal van 2024, van juli tot september.
Ontdek onze de prestatie van de portefeuille en de financiële resultaten voor het derde kwartaal van 2024, van juli tot september.
In het derde kwartaal van 2024 bereikte de totale (netto) kredietportefeuille[1] van Alterfin 96,2 miljoen euro, wat overeenkomst met een stijging van 23,6% over de afgelopen 12 maanden.
Naast de kredietportefeuille beschikt Alterfin over financiële vaste activa, die bestaan uit participaties in het kapitaal van fondsen of strategische partners. Deze vertegenwoordigen 3,3 miljoen euro.
Wat de kredietportefeuille betreft, vertegenwoordigt Latijns-Amerika 38,7% van het volume, en Afrika en Azië respectievelijk 30,4% en 26,5%. De portefeuille van elke regio kende een significante groei ten opzichte van september 2023.
In het afgelopen kwartaal mocht Alterfin drie nieuwe partners verwelkomen: een onderneming gespecialiseerd in de koffiesector in Peru, en twee microfinancieringsinstellingen, in Sierra Leone en Rwanda.
[1] De (netto) kredietportefeuille omvat de actieve kredieten, verminderd met de voorzieningen die zijn genomen voor kredieten met betalingsachterstand.
In overeenstemming met de gewoonlijke seizoensgebondenheid van de kredietportefeuille, zijn er tijdens dit kwartaal aanzienlijke uitbetalingen gedaan in de cacaosector in Ivoorkust. Dit zorgde voor een stijging van de landbouwportefeuille met 5,2% tijdens het kwartaal en bracht het aandeel van de uitstaande portefeuille gewijd aan duurzame landbouw op 23%.
De uitstaande kredietportefeuille in microfinanciering kende het afgelopen kwartaal een lichte daling van 3,7%, als gevolg van het groot aantal geplande terugbetalingen van onze partners. De activiteit in microfinanciering blijft echter zeer hoog: we zien een positieve trend in al onze regio’s wegens een sterke vraag naar kredieten van micro- en kleine ondernemers. Zo heeft Alterfin, naast haar leningen aan bestaande partners, in de afgelopen 12 maanden een eerste krediet verstrekt aan 15 nieuwe microfinancieringsinstellingen.
De kwaliteit van de kredietportefeuille van Alterfin is het afgelopen kwartaallicht verslechterd, maar blijft onder controle. Het percentage leningen met een betalingsachterstand van meer dan 30 dagen (PAR 30) bedraagt 4,1% van de kredietportefeuille, vergeleken met 3,6% in het tweede kwartaal. Het aantal achterstallige leningen is echter gedaald van 18 naar 16 in vergelijking met eind juni 2024.
Naast het beheer van de eigen kredietportefeuille verleent Alterfin ook beleggingsadvies aan fondsen van derden. Momenteel is dit advies voornamelijk gericht op twee impactinvesteringsfondsen, Symbiotics en Fefisol, en op de Belgische coöperatieve vennootschap BRS Microfinance Coop. De partners die gefinancierd worden via de investeringen van Symbiotics, Fefisol en BRS, en in mindere mate ook via een aantal voormalige fondsen waaraan Alterfin advies verleende en waarvan de leningen nog steeds actief zijn, vertegenwoordigen een totale uitstaande investering van 25,3 miljoen euro eind september 2024. Dit is een stijging van 43% ten opzichte van september 2023. Deze fondsen zijn voornamelijk gericht op de landbouwsector, die 63,7% van de betrokken investeringen vertegenwoordigt. De overige 36,3% gaat naar de microfinancieringssector.
In het derde kwartaal van 2024 zet onze coöperatie haar positieve financiële traject voort. Het nettoresultaat kende dan ook een aanzienlijke stijging tot een totaal van 685.697 euro op 30 september 2024.
De positieve trend die sinds het begin van het jaar zichtbaar is, zet zich door en is te danken aan de volgende factoren:
Hoewel onze operationele resultaten een mooie stijging laten zien, heeft de daling van de inkomsten uit eurobeleggingen de groei afgeremd. Deze inkomsten zijn voornamelijk gedaald door uitzonderlijke boekhoudkundige correcties op enkele van onze investeringen, zonder echter de onderliggende rentabiliteit van onze beleggingen aan te tasten. Deze is namelijk zelfs gestegen in vergelijking met dezelfde periode in 2023. Daarnaast zijn de lagere inkomsten ook te verklaren door de heroriëntatie van een deel van ons kapitaal naar de financiering van onze kredietportefeuille, wat leidde tot een daling van het volume van onze eurobeleggingen.
De financiële kosten bedroegen 3,68 miljoen euro eind september 2024, tegenover 2,70 miljoen euro in dezelfde periode in 2023. Deze stijging is voornamelijk te wijten aan het grotere volume aan leningen om de groei van onze portefeuille te financieren, evenals aan de stijging van de marktrentevoeten. De verhoging blijft echter onder controle en past binnen onze groeistrategie.
Ondanks een onzekere macro-economische context zijn we erin geslaagd de netto waardeverminderingen[2] op onze kredieten stabiel te houden: 487.831 euro in 2024 tegenover 558.384 euro in dezelfde periode van 2023. We verwachten echter een toename van de waardeverminderingen in het laatste kwartaal.
We blijven een mooie groei zien in onze operationele inkomsten, zowel dankzij de uitbreiding van onze kredietportefeuille als door de toename van onze adviesdiensten voor fondsen van derden. Daarnaast sluiten we dankzij destabilisering van onze operationele kosten het derde kwartaal af met een solide operationele marge. Hoewel het vierde kwartaal naar verwachting deze positieve trend zal bevestigen, blijven we waakzaam voor mogelijke waardeverminderingen, gezien de impact van de macro-economische ontwikkelingen.
[2] Netto waardeverminderingen = voorzieningen die worden getroffen om mogelijke wanbetalingen op de toegekende kredieten aan onze partners te anticiperen, verminderd met de terugname van eerder getroffen voorzieningen.
FAQ description
Neem een kijkje bij onze FAQ of contacteer ons.