impactstudie

Eximcruz - paranoot

Financiering van een gewas voor de redding van het Amazonewoud

Eximcruz is een Boliviaans landbouwbedrijf dat paranoten oogst en verhandelt. Deze activiteit heeft een dubbel belang: enerzijds garandeert ze een waardig inkomen voor de lokale bevolking, anderzijds draagt ze bij tot de bescherming van het Amazonewoud.

impactstudie

Eximcruz - paranoot

Financiering van een gewas voor de redding van het Amazonewoud

Eximcruz is een Boliviaans landbouwbedrijf dat paranoten oogst en verhandelt. Deze activiteit heeft een dubbel belang: enerzijds garandeert ze een waardig inkomen voor de lokale bevolking, anderzijds draagt ze bij tot de bescherming van het Amazonewoud.

Paranoten: een bron van inkomsten en een ecologische kans

In de regio van het Boliviaanse Amazonewoud is het lastig om een bron van inkomsten te vinden. Heel wat lokale gemeenschappen zien dan ook geen andere keuze dan deel te nemen aan de ontbossing van het regenwoud om in hun levensonderhoud te voorzien. In dat opzicht is de paranoot een veelbelovende piste voor mens en milieu.

De paranoot (Bertholetia excelsa) groeit immers aan een van de oudste boomsoorten van het Amazonegebied. Door hun enorm complexe biologie kunnen deze eeuwenoude bomen ook nergens anders groeien dan in het Amazonewoud. Momenteel is de oogst van paranoten goed voor 75% van de economische activiteit in het Amazonegebied van Bolivia. Ze zijn dus niet alleen een essentiële bron van inkomsten voor de inheemse bevolking, maar ook een extra reden om het regenwoud intact te houden.

Paranotenplukker, Eximcruz, Bolivia © 2021 Alterfin

Eximcruz en de steun aan lokale gemeenschappen

Eximcruz is een onderneming die de lokale gemeenschappen helpt bij de verhandeling van hun paranotenoogst. De organisatie speelt een essentiële rol op zowel sociaal als economisch vlak. Ze biedt de inheemse gemeenschap een eerlijk inkomen en helpt tegelijk het ecosysteem van het Amazonewoud intact te houden. Vanuit dat engagement is Eximcruz betrokken bij tal van activiteiten in de hele waardeketen van paranoten:

  • Eximcruz koopt haar voorraden aan bij organisaties en coöperaties. Haar contracten garanderen een minimumaankoopprijs voor de plukkers. Dankzij het fairtradecertificaat krijgen zij bovendien ook een premie per geoogste kilo. Tijdens onze bevraging ter plaatse hebben de plukkers bevestigd dat ze van Eximcruz een betere prijs krijgen. Ze kunnen nu meer sparen voor onvoorziene omstandigheden en hun gezinnen een beter leven geven.
  • Telkens als ze het bos in trekken, stellen de notenplukkers zich bloot aan meerdere bedreigingen, zoals het risico op verwonding en ziekte. Daarom krijgen de plukkers een opleiding om hen bewust te maken van de mogelijke risico’s en hen te informeren over de gepaste manieren om daarmee om te gaan.
  • In haar verwerkings- en verpakkingsfabriek biedt Eximcruz werk aan honderden vrouwen uit de regio. Dankzij een stabiel inkomen kunnen zij hun gezin voeden en investeren in hun huis en in de opleiding van hun kinderen.

Arbeidster in het verwerkingscentrumvan Eximcruz, Bolivia © 2021 Alterfin

De financiering van Alterfin

Alterfin heeft sinds 2017 besloten om de groei van Eximcruz met leningen te ondersteunen. Zo zijn we haar tweede internationale kredietverstrekker geworden:

“Alterfin heeft ons enorm geholpen om via de creatie van meer directe en indirecte werkgelegenheid de sociaal-economische ontwikkeling in ons werkgebied te bevorderen. Dankzij de steun van Alterfin kunnen we meer grondstoffen inkopen om aan de groeiende vraag naar ons product te voldoen. Het resultaat is een hoger inkomen voor onze inheemse plukkers.”

In tegenstelling tot andere kredietverstrekkers heeft Alterfin tijdens de pandemie haar lening tegen dezelfde voorwaarden verlengd. Zo hielpen we Eximcruz het hoofd te bieden aan de moeilijkheden als gevolg van de crisis:

”Dankzij het snelle beslissings- en uitbetalingsproces van Alterfin heeft Eximcruz haar activiteiten kunnen voortzetten en de notenplukkers en het fabriekspersoneel kunnen ondersteunen.”
Paranotenplukker, Eximcruz, Bolivia © 2021 Alterfin

Luisteren naar Eximcruz en de begunstigden om onze impact te valideren

Om haar strategie te valideren, heeft Alterfin een diepgaande studie uitgevoerd naar haar rol als sociale investeerder en naar de sociaal-economische impact van Eximcruz op de begunstigden. Onze mensen hebben met het team van Eximcruz gesproken en 100 interviews afgenomen met notenplukkers en vrouwen die op de verwerkingsafdeling werken. Deze interviews bevestigen dat Alterfin een doorslaggevende rol blijft spelen in de wereld van de impactinvesteringen. Meer lezen? Ontdek de studie in ons jaarverslag van 2021:

Doe mee en maak het verschil

Word vennoot

getuigenissen

No items found.
No items found.

meer updates

FAQ title

FAQ description

No items found.

NIET DE INFO GEVONDEN DIE JE ZOCHT?

Neem een kijkje bij onze FAQ of contacteer ons.