interview

Een blik op onze impact binnen gemeenschappen

Zoals je weet, baseren we onze investeringsbeslissingen op de mate waarin onze partners het dagelijkse leven van de lokale gemeenschappen verbeteren. Maar hoe meten we de impact van hun initiatief? Ontdek het samen met Pallavi Hariharan, onze Social & Environmental Impact Manager.

interview

Een blik op onze impact binnen gemeenschappen

Zoals je weet, baseren we onze investeringsbeslissingen op de mate waarin onze partners het dagelijkse leven van de lokale gemeenschappen verbeteren. Maar hoe meten we de impact van hun initiatief? Ontdek het samen met Pallavi Hariharan, onze Social & Environmental Impact Manager.

maak kennis met pallavi

Pallavi Hariharan is gespecialiseerd in de impactanalyse van investeringen. Ze heeft zich tijdens haar studies dan ook toegelegd op openbaar bestuur en ontwikkelingsproblematieken. Nadat ze jarenlang voor een microfinancieringsinstelling in Myanmar had gewerkt, kwam ze in juli 2021 het team van Alterfin versterken.

Haar rol? Ervoor zorgen dat elke investering die we toezeggen zoveel mogelijk impact heeft op de lokale gemeenschappen en het milieu.

Pallavi Hariharan, Environmental & Social Impact Manager bij Alterfin

Wat houdt jouw werk concreet in?

Ik analyseer elke investering van Alterfin. Hoe verbeteren we de levensomstandigheden voor lokale gemeenschappen? Hoe dragen we bij aan de bescherming van het milieu?

De eerste fase vindt nog vóór de investeringsbeslissing plaats: op basis van de informatie die onze – bestaande of toekomstige – partners ons bezorgen, evalueren we hun sociale en milieuprestaties. Dit gebeurt aan de hand van een tool die we de voorbije twee jaar intern hebben ontwikkeld.

Maar hoe weet je of een investering echt impact heeft gehad?

Dat brengt ons bij de tweede fase. In de jaren na de investering verzamelen we gegevens bij onze partner. Aan de hand daarvan meten we de concrete resultaten die de actie van deze partner dankzij onze financiering heeft opgeleverd voor het milieu en de lokale bevolking.

Denk aan een verhoging van het aantal producenten waarmee de partner samenwerkt, een hogere aankoopprijs, een snellere betaling, enz. Dankzij dergelijke verbeteringen kunnen de begunstigden beter tegemoetkomen aan de noden van hun gezin.

Maar dat is voor ons nog niet de eindhalte. En dat is wat ik zo goed vind aan Alterfin. Naast die kwantitatieve evaluatie voeren we ook een kwalitatieve evaluatie uit: elk jaar selecteren we meerdere partners en houden we interviews met hun begunstigden om een beter beeld te krijgen van hoe zij leven. Met welke moeilijkheden krijgen zij te maken? Hoe ervaren zij de impact van hun samenwerking met onze partners?

Koffieproducenten van Nyamurinda © Alterfin

Wie heb je dit jaar allemaal ontmoet?

Dit jaar ben ik samen met investment manager Michael naar Rwanda en Kenia getrokken om een aantal partners te ontmoeten.

We zijn begonnen bij Nyamurinda, een landbouwbedrijf dat koffiebonen koopt bij meer dan 1.400 kleine producenten en die vervolgens verwerkt en verkoopt. Ons enquêteteam heeft in twee dagen met zo'n 60 producenten gesproken. Eerst waren er individuele gesprekken, daarna ook groepssessies.

Hoe verlopen die gesprekken?

We gebruiken een specifieke methode: FarmVoices. Die is ontwikkeld door 'Voices that Count', een Belgische organisatie gespecialiseerd in impactstudies. Het interessante aan deze methode is dat de gesprekken geen standaard vragenlijst volgen, zoals vaak het geval is. Met zulke lijsten loop je het risico dat je de antwoorden van de ondervraagden gaat sturen. Wij beginnen het gesprek met heel open vragen.

Zo vragen we bijvoorbeeld om ons te vertellen over momenten waarop ze zich ontmoedigd of juist gemotiveerd voelden en hoe dat kwam. Op die manier komen we erachter wat voor hen echt belangrijk is en kunnen we daar vervolgens dieper op ingaan.

Met Nyamurinda hebben we bijvoorbeeld ontdekt dat een van de meest opvallende aspecten van de relatie de financiële steun was. Heel wat producenten hebben in hun gezin een crisis meegemaakt die tot onverwachte kosten heeft geleid. Nyamurinda heeft hen een krediet toegekend waarmee ze die moeilijkheden konden overwinnen. Ontdek de getuigenissen in video:

Praat je ook met de partners?

Uiteraard! We hebben een aantal verantwoordelijken van onze partnerbedrijven in Rwanda en Kenia ontmoet. De bedoeling was om beter te begrijpen welke rol Alterfin heeft gespeeld in hun ontwikkeling en welke problemen ze hebben ondervonden in hun zoektocht naar financiering.

Voor Nyamurinda was het probleem bijvoorbeeld dat lokale banken heel wat waarborgen eisen voordat ze een lening toekennen. Die kunnen oplopen tot wel drie keer het ontleende bedrag! Voor grotere bedrijven is dat geen probleem, maar Nyamurinda had gewoon niet genoeg grond en gebouwen om dergelijke waarborgen te kunnen bieden. In zo'n situatie wordt de positionering van Alterfin bijzonder relevant.

Wat bedoel je met 'de positionering van Alterfin'?

Wij vormen letterlijk de 'ontbrekende schakel' in het financiële ecosysteem van de landen waar wij werken. Grotere landbouwbedrijven die meer dan 1 miljoen euro nodig hebben, vinden de nodige financiering via het 'klassieke' banksysteem.

Aan het andere uiteinde van het spectrum heb je de micro-ondernemingen. Zij kunnen voor leningen van een paar honderden of duizenden euro’s terecht bij microfinancieringsinstellingen.

Maar een klein bedrijf als Nyamurinda heeft ongeveer 150.000 euro nodig. Voor dergelijke situaties bestaan er geen financieringspartners die kunnen helpen tegen redelijke voorwaarden. In dat opzicht zijn wij uniek.

Is dat wat jou zo aanspreekt bij Alterfin?

Ja, inderdaad. Het is meer dan een praatje. We horen van heel wat landbouwpartners dat wij de enige investeerder zijn die met hen wil werken. Sinds onze oprichting meer dan 25 jaar geleden hebben we geleerd om de risico's en het potentieel van kleine landbouwbedrijven te evalueren. Zo kunnen we hen financiering bieden tegen voorwaarden die aangepast zijn aan hun noden.

Waarom dat zo belangrijk is? Die organisaties werken met kleine producenten die een derde produceren van de voeding die wereldwijd geconsumeerd wordt. Tegelijk vertegenwoordigen zij ook driekwart van de arme wereldbevolking. Door hen financiering te bieden, hebben we echt impact op de levensomstandigheden van de meest kwetsbaren.

MAAK KENNIS MET ONZE PARTNERS EN HUN EINDBEGUNSTIGDEN

Volg Pallavi in Rwanda en Kenia en lees enkele getuigenissen die ze verzameld heeft tijdens haar bezoek.

Eclof

Microfinancieringsinstelling, partner sinds 2014

"Alterfin is gekomen op een moment dat het voor ons heel lastig was om nieuwe financiering te krijgen. We hebben een lening met goede afbetalingsvoorwaarden gekregen. Daardoor zijn we kunnen groeien en kunnen we nu met meer begunstigden werken."

Josphat Pius, financieel verantwoordelijke

Bron: partner-interview

Phyma Fresh Produce

Landbouwbedrijf, partner sinds 2016

"Alterfin heeft ons tijdens ons hele traject gesteund. Dankzij deze samenwerking hebben we stabiele markten gecreëerd onze landbouwers. We hebben ons ook verder ontwikkeld rond nieuwe waardeketens en we zitten in de laatste rechte lijn om onze Global GAP-GRASP certificering te behalen."

Phyllis Maina, managing director

Bron: partner-interview

Mahembe Coffee

Landbouwbedrijf, partner sinds 2021

"Alterfin is onze enige internationale investeerder. Deze steun heeft onze internationale kopers meer vertrouwen gegeven. Zo hebben we het voorbije jaar nieuwe exportcontracten afgesloten. Alterfin kwam op een moment dat we het lastig hadden om onze activiteiten te financieren. Nu werken we met meer producenten en hebben we veel vraag van kopers. We kijken uit naar onze verdere samenwerking met Alterfin."

Willy Musabyimana, operational manager

Bron: partner-interview

Nyamurinda Coffee Growers

Landbouwbedrijf, partner sinds 2021

“De afgelopen maanden was er een moment dat ik me enorm gemotiveerd heb gevoeld om met Nyamurinda te blijven samenwerken: toen ik schoolspullen kon kopen en tegelijk een ziekteverzekering kon betalen. Dankzij mijn inkomsten uit de verkoop van koffiebonen aan Nyamurinda heb ik op één dag dus twee uitgaven kunnen doen. Ik voelde me zo trots! Nyamurinda is heel goed georganiseerd. Sinds ik met hen samenwerk, hebben ze mij op alle vlakken gesteund, ook voor het welzijn van mijn gezin.”

Een koffieproducente van Nyamurinda

Bron: impactstudie

No items found.

Doe mee en maak het verschil

Word vennoot

getuigenissen

No items found.
No items found.

meer updates

FAQ title

FAQ description

No items found.

NIET DE INFO GEVONDEN DIE JE ZOCHT?

Neem een kijkje bij onze FAQ of contacteer ons.