partner update

Ananas Anam: leer gemaakt van vezels

Met trots presenteert Alterfin een nieuwe partner op het gebied van textiel: Ananas Anam UK. Ananas Anam UK is een bedrijf dat in 2013 in Engeland opgericht is om een duurzaam textielmateriaal te ontwikkelen op basis van ananasbladeren. Die worden meestal weggegooid, verbrand of gedeeltelijk gecomposteerd.

partner update

Ananas Anam: leer gemaakt van vezels

Met trots presenteert Alterfin een nieuwe partner op het gebied van textiel: Ananas Anam UK. Ananas Anam UK is een bedrijf dat in 2013 in Engeland opgericht is om een duurzaam textielmateriaal te ontwikkelen op basis van ananasbladeren. Die worden meestal weggegooid, verbrand of gedeeltelijk gecomposteerd.

Extractie van vezels uit de ananasbladeren

De productie begint met de extractie van vezels uit de ananasbladeren. Deze vezels worden vervolgens gereinigd en gedroogd voordat ze in de Filippijnen tot het basismateriaal worden geperst. Dat krijgt ten slotte nog verschillende biologische coatings in een gespecialiseerde fabriek in Spanje.

Het resulterende textiel wordt uiteindelijk onder de merknaam Piñatex verkocht als alternatief voor leer in de mode-industrie, ter opvulling en stoffering, en als verpakkingsmateriaal. Met dit unieke product heeft Ananas Anam al grote namen in de modewereld aangetrokken, zoals Chanel en Hugo Boss, maar ook tal van veganistische labels.

© Ananas Anam

Ontstaansgeschiedenis

Het avontuur begon toen dr. Carmen Hijosa, onderneemster en ontwerpster van lederwaren, in de jaren negentig als consultant inzicht kreeg in de export van leer in de Filippijnen. Ze was geschokt door de enorme milieu-impact van de chemische looiprocessen die nodig zijn voor de massaproductie van leer. Bovendien wist ze dat nepleer op basis van pvc ook geen goede oplossing was, dus ging ze in 1995 op zoek naar een duurzaam alternatief.

Leerlooien is een proces van meer dan 20 stappen, waarbij maar liefst 250 chemische producten worden gebruikt om de natuurlijke afbraak van de dierenhuid te stoppen. Synthetische alternatieven zoals pvc zijn niet veel beter, want zowel de productie als de afbraak ervan is toxisch voor het milieu.

Geïnspireerd door de overvloed aan natuurlijke hulpbronnen in de Filippijnen probeerde Carmen een nieuwe textielsoort te creëren. Het lokale gebruik van plantaardige vezels, zoals bij het traditionele weven van ‘Barong Tagalog’-kleding, inspireerde haar om dit product te creëren en vervolgens op de markt te brengen.

Het product heeft gedurende zijn hele levenscyclus een sociale en economische impact dankzij het ‘Cradle to Cradle’-concept (C2C).

"Onze visie is om textiel en materialen te ontwikkelen die het welzijn van de planeet en haar bewoners verbeteren gedurende de hele levenscyclus van het product. Onze inspiratiebron is de ‘Cradle to Cradle’-benadering, die milieuvriendelijke, intelligente en innovatieve beleidslijnen voor productontwerp ondersteunt in de actuele economische omgeving."

Dit C2C-concept hangt samen met ecologisch ontwerpen en met milieu-ethiek, waarbij wordt gestreefd naar 0% vervuiling en 100% herbruikbaarheid van het product. Al in de ontwerpfase worden producten bedacht en ontwikkeld met het oog op upcycling. Anders dan bij conventionele recyclage blijft de kwaliteit van de grondstoffen gedurende de verschillende levenscyclussen van het product behouden. Zo kunnen de materialen oneindig worden hergebruikt zonder kwaliteitsverlies. Om het eenvoudig te stellen: een gefabriceerd product moet na recyclage opnieuw hetzelfde product kunnen voortbrengen, louter door gebruik van (uiteraard groene) energie.

© Ananas Anam

De bijdrage van Alterfin

Ananas Anam verscheept Piñatex zodra de volledige betaling van de klanten binnen is. Naarmate het verkoopvolume stijgt en er steeds meer grote bestellingen binnenkomen, neemt ook de behoefte aan voorfinanciering toe. Alterfin koestert een diepe affiniteit met dit duurzame concept en komt dan ook graag tussenbeide om het nodige werkkapitaal te verstrekken, zodat Ananas Anam ook grote bestellingen aankan. Met dit werkkapitaal koopt het bedrijf grondstoffen in en financiert het de hele productie tot de verkoop van het textiel aan de klant.

Vanuit een sociaal perspectief ondersteunt Ananas Anam plattelandsgemeenschappen op de Filippijnen door samen te werken met landbouwcoöperaties, wat zorgt voor een extra inkomstenstroom voor tal van ananastelers.

Piñatex biedt een milieuvriendelijke oplossing met een weefsel van duurzame oorsprong, gemaakt van natuurlijke restproducten met weinig water, zonder schadelijke chemicaliën en zonder dieren te doden.

No items found.

Doe mee en maak het verschil

Word vennoot

getuigenissen

No items found.
No items found.

meer updates

FAQ title

FAQ description

No items found.

NIET DE INFO GEVONDEN DIE JE ZOCHT?

Neem een kijkje bij onze FAQ of contacteer ons.